Wednesday, November 3, 2010

Puding Karamel

PUDING KARAMEL GEEDA

Puding karamel ni memang favourite keluarga saya sejak kecil...mungkin sedikit berbeza dengan puding karamel yang lain sebab saya menggunakan susu pekat manis! puding ni menjadi hidangan wajib setiap kali tibanya bulan puasa dan di makan ketika sejuk...cubalah..

BAHAN-BAHAN:

1 tin susu pekat manis (ape-ape jelah tapi geeda suka F&N)
sd besar gula pasir
7 bijik telur grade A
1 sd tepung gandum
1 tin air sejuk (sukat guna tin susu tadi)

Cara-cara :

1. Masak gula hingga berubah warna coklat, masukkan dalam loyang dan ketepikan)
2. Campur semua bahan-bahan lain seperti susu, air, telur, tepung menggunakan whisker
3. Masukkan dalam loyang tadi dan kukus selama 20-30 minit.
4. Sejukkan dan hidangkan


No comments:

Post a Comment

SOTONG GORENG PEDAS

SOTONG GORENG PEDAS
(heh..heh...nanti i bagi resepi yer)

Puding Pelangi

Puding Pelangi
(Sorry! tak sempat nak bagi resepi kat sini..nanti geeda post lain kali yer)

Meehon Goreng Sempoi

Meehon Goreng Sempoi
Bahan2: 1 paket beehon, dua ketul dada ayam, 300 g udang hidup, tauhu yang digoreng, cili kering, sos tomato, sos cili, bawang merah dan putih yang dikisar, kubis dan sawi, garam, ajinomoto, daun saderi dan daun bawang, bawang goreng. Cara2 : tumis bahan2 tumbuk, masukan ayam dan udang. then, masukkan tomato sos dan cili sos...kemudian beehon, kobes dan sawi...kacau....hiaskan dengan tauhu yang dipotong kecil, bawang goreng dan dedaun tadi..siap!

Kayu Keramat

Kayu Keramat
kat terengganu ni orang panggil kayu keramat..tapi ini versi geeda kayu keramat yang tak manis tapi lemak..sesuai untuk dicicah dengan air kopi atau kari ayam..kayu keramat terengganu ada maniss sket...

Resepi Begedil Kulat Sisir Keluarga Geeda

Dua genggam kulat sisir
2 biji telur
Sebiji cili merah
Dua biji bawang merah,
Sebiji bawang putih,
1" halia,
Garam, ajinomoto
Minyak untuk menggoreng

Bahan :
1) Kulat sisir direndam 2 jam dan dibersihkan
2) Tumbuk lumat bawang dan halia
3) Pukul telur, masukkan cili yang dipotong, garam, ajinomoto.
4) Ramaskan telur dengan kulat hingga sekata
5) Kepalkan kulat macam bergedil dan goreng dalam minyak yang banyak.

*Sedap makan dengan nasi...