Biasanya pada hari minggu saya suka memasak resepi-resepi baru untuk dicuba seisi keluarga. Kali ini, buat kali pertamanya saya cuba memasak ikan siakap masak tiga rasa ....yang selalu menjadi pilihan kalau pegi restoran sekiranya saya bekerja pada shift malam...rupanya bukan sukar sangat nak menyediakan ikan siakap masak tiga rasa ni..cuma suami dan anak-anak tak suka ikan yang lembik...hari tu saya dah masak betul2 garing tapi ntah di mana silapnya...kuah yang dicurah atas ikan tu banyak....menjadikan teksturnya lembik sedikit..tapi walauapapun, resepi ikan siakap masak tiga rasa ini memang menjadi!
Haaa.....ni dia rupanya masak tiga rasa...tengok tu...kuah dia agak banyak sebab tu isi ikan tu jadik lembek sedikit...pengajarannya, kuah tak perlu banyak just untuk dicurahkan ke atas ikan tu ajer...dan sejukkan dulu sos dia sebelum dituang atas ikan bagi mengelak ikan menjadi lembik...selamat mencuba!
I'm A Reporter, wife..and mum to my daughters...nothing special about me...trying so hard to be someone like I used to be know... but falling in love with internet, cooking and travelling...hope that I will love more more times to build up my world here and share with others
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
SOTONG GORENG PEDAS
Puding Pelangi
Meehon Goreng Sempoi
Kayu Keramat
Resepi Begedil Kulat Sisir Keluarga Geeda
Dua genggam kulat sisir
2 biji telur
Sebiji cili merah
Dua biji bawang merah,
Sebiji bawang putih,
1" halia,
Garam, ajinomoto
Minyak untuk menggoreng
Bahan :
1) Kulat sisir direndam 2 jam dan dibersihkan
2) Tumbuk lumat bawang dan halia
3) Pukul telur, masukkan cili yang dipotong, garam, ajinomoto.
4) Ramaskan telur dengan kulat hingga sekata
5) Kepalkan kulat macam bergedil dan goreng dalam minyak yang banyak.
*Sedap makan dengan nasi...
2 biji telur
Sebiji cili merah
Dua biji bawang merah,
Sebiji bawang putih,
1" halia,
Garam, ajinomoto
Minyak untuk menggoreng
Bahan :
1) Kulat sisir direndam 2 jam dan dibersihkan
2) Tumbuk lumat bawang dan halia
3) Pukul telur, masukkan cili yang dipotong, garam, ajinomoto.
4) Ramaskan telur dengan kulat hingga sekata
5) Kepalkan kulat macam bergedil dan goreng dalam minyak yang banyak.
*Sedap makan dengan nasi...
No comments:
Post a Comment