Wednesday, November 3, 2010

KEK SARANG SEMUT a.k.a KEK SPAN

Kek Sarang Semut atau Kek Span ni bagi saya merupakan kek kukus paling senang dibuat selain bahan-bahannya yang simple...rasanya tidak muak macam kek-kek lain yang menggunakan butter atau marjerin..walaupun kek ini memerlukan sedikit butter...kek ini juga tahan disimpan di dalam peti sejuk dan menjadi kegemaran anak-anak...

Resepi kek ni senang saja. Saya menggunakan sukatan cawan bagi menyiapkan sebekas kek span dalam anggaran setengah kilogram.



KEK SPAN/KEK SARANG SEMUT (LUPA NAK AMBIL GAMBAR KERATAN RENTAS KEK)

BAHAN-BAHAN :

2 CAWAN TEPUNG
 2 CAWAN GULA
2 CAWAN AIR SEJUK
7 BIJI TELUR GRED B
1 TIN SUSU PEKAT (ATAU KURANG KALAU TAK SUKE MANIS)
2 SUDU MAKAN BUTTER (DICAIRKAN)
2 SD KECIL SODA BIKARBONAT
1 SUDU KECIL ESEN VANILLA

CARA:

Cara-cara

  1. Panaskan gula dan kacau sehingga gula hangus.
  2. Perlahankan api, masukkan air sedikit demi sedikit. DIINGATKAN : Perlu berhati-hati sbb takut gula panas terkena tangan.
  3. Masukkan butter. Biarkan mendidih. Kemudian biar ia nya sejuk.
  4. Dalam bekas yg lain, pecahkan telur dan pukul hingga kembang.
  5. Masukkan susu.. diikuti dengan tepung dan soda bikarbonat.. Dipukul hingga sebati.
  6. Kemudian barulah dimasukkan gula yg dihanguskan tadi.
  7. Pukul hingga rata.
  8. Masukkan sedikit esen VANILA. Kacau.
  9. Perap adunan 3-4 jam (bertutup) supaya kek ni bila masak, nampak berlubang2 cantik.
  10. Kukus selama 1 1/4 jam atau sehingga masak.
                             SELAMAT MEMASAK

No comments:

Post a Comment

SOTONG GORENG PEDAS

SOTONG GORENG PEDAS
(heh..heh...nanti i bagi resepi yer)

Puding Pelangi

Puding Pelangi
(Sorry! tak sempat nak bagi resepi kat sini..nanti geeda post lain kali yer)

Meehon Goreng Sempoi

Meehon Goreng Sempoi
Bahan2: 1 paket beehon, dua ketul dada ayam, 300 g udang hidup, tauhu yang digoreng, cili kering, sos tomato, sos cili, bawang merah dan putih yang dikisar, kubis dan sawi, garam, ajinomoto, daun saderi dan daun bawang, bawang goreng. Cara2 : tumis bahan2 tumbuk, masukan ayam dan udang. then, masukkan tomato sos dan cili sos...kemudian beehon, kobes dan sawi...kacau....hiaskan dengan tauhu yang dipotong kecil, bawang goreng dan dedaun tadi..siap!

Kayu Keramat

Kayu Keramat
kat terengganu ni orang panggil kayu keramat..tapi ini versi geeda kayu keramat yang tak manis tapi lemak..sesuai untuk dicicah dengan air kopi atau kari ayam..kayu keramat terengganu ada maniss sket...

Resepi Begedil Kulat Sisir Keluarga Geeda

Dua genggam kulat sisir
2 biji telur
Sebiji cili merah
Dua biji bawang merah,
Sebiji bawang putih,
1" halia,
Garam, ajinomoto
Minyak untuk menggoreng

Bahan :
1) Kulat sisir direndam 2 jam dan dibersihkan
2) Tumbuk lumat bawang dan halia
3) Pukul telur, masukkan cili yang dipotong, garam, ajinomoto.
4) Ramaskan telur dengan kulat hingga sekata
5) Kepalkan kulat macam bergedil dan goreng dalam minyak yang banyak.

*Sedap makan dengan nasi...