Kek Sarang Semut atau Kek Span ni bagi saya merupakan kek kukus paling senang dibuat selain bahan-bahannya yang simple...rasanya tidak muak macam kek-kek lain yang menggunakan butter atau marjerin..walaupun kek ini memerlukan sedikit butter...kek ini juga tahan disimpan di dalam peti sejuk dan menjadi kegemaran anak-anak...
Resepi kek ni senang saja. Saya menggunakan sukatan cawan bagi menyiapkan sebekas kek span dalam anggaran setengah kilogram.
KEK SPAN/KEK SARANG SEMUT (LUPA NAK AMBIL GAMBAR KERATAN RENTAS KEK)
BAHAN-BAHAN :
2 CAWAN TEPUNG
2 CAWAN GULA
2 CAWAN AIR SEJUK
7 BIJI TELUR GRED B
1 TIN SUSU PEKAT (ATAU KURANG KALAU TAK SUKE MANIS)
2 SUDU MAKAN BUTTER (DICAIRKAN)
2 SD KECIL SODA BIKARBONAT
1 SUDU KECIL ESEN VANILLA
CARA:
Cara-cara
- Panaskan gula dan kacau sehingga gula hangus.
- Perlahankan api, masukkan air sedikit demi sedikit. DIINGATKAN : Perlu berhati-hati sbb takut gula panas terkena tangan.
- Masukkan butter. Biarkan mendidih. Kemudian biar ia nya sejuk.
- Dalam bekas yg lain, pecahkan telur dan pukul hingga kembang.
- Masukkan susu.. diikuti dengan tepung dan soda bikarbonat.. Dipukul hingga sebati.
- Kemudian barulah dimasukkan gula yg dihanguskan tadi.
- Pukul hingga rata.
- Masukkan sedikit esen VANILA. Kacau.
- Perap adunan 3-4 jam (bertutup) supaya kek ni bila masak, nampak berlubang2 cantik.
- Kukus selama 1 1/4 jam atau sehingga masak.
SELAMAT MEMASAK
No comments:
Post a Comment