Wednesday, November 3, 2010

BAULU BATIK

Ada suatu hari tu tengah boring-boring teringat nak try buat bahulu batik..saya tengok resepi tu dekat internet jugak tapi lupa plak nama blog dia..tapi apapun saya dah try dan hasilnya tidaklah mengecewakan...cuma tidak sekembang yang diharapkan....



BAULU BATIK

BAHAN-BAHAN :

Bahan-bahan:250 gm tepung gandum
2 camt baking powder
225 gm gula kastor
1 camt ovalette
9 camb susu segar
2 biji telur
1 camt esen vanila
2 camt chocolate paste

cara:
  • ayakkan tepung bersama2 dengan baking powder ke dalam mangkuk adunan
  • kemudian masukkan gula, ovalette, susu, telur dan esen vanila
  • pukulkan semua bahan sehingga gebu dan pekat selama 5 min
  • kemudian bahagikan adunan kepada dua bahagian
  • satu bahagian dicampurkan dengan chocolate paste/emulco dan gaulkan sebati
  • satu bahagian lagi dibiarkan plain
  • sudukan kedua2 adunan berselang-seli ke dalam papercup
  • lakukan sehingga habis
  • kukuskan selama 15 min atau sehingga masak
  • hidangkan

No comments:

Post a Comment

SOTONG GORENG PEDAS

SOTONG GORENG PEDAS
(heh..heh...nanti i bagi resepi yer)

Puding Pelangi

Puding Pelangi
(Sorry! tak sempat nak bagi resepi kat sini..nanti geeda post lain kali yer)

Meehon Goreng Sempoi

Meehon Goreng Sempoi
Bahan2: 1 paket beehon, dua ketul dada ayam, 300 g udang hidup, tauhu yang digoreng, cili kering, sos tomato, sos cili, bawang merah dan putih yang dikisar, kubis dan sawi, garam, ajinomoto, daun saderi dan daun bawang, bawang goreng. Cara2 : tumis bahan2 tumbuk, masukan ayam dan udang. then, masukkan tomato sos dan cili sos...kemudian beehon, kobes dan sawi...kacau....hiaskan dengan tauhu yang dipotong kecil, bawang goreng dan dedaun tadi..siap!

Kayu Keramat

Kayu Keramat
kat terengganu ni orang panggil kayu keramat..tapi ini versi geeda kayu keramat yang tak manis tapi lemak..sesuai untuk dicicah dengan air kopi atau kari ayam..kayu keramat terengganu ada maniss sket...

Resepi Begedil Kulat Sisir Keluarga Geeda

Dua genggam kulat sisir
2 biji telur
Sebiji cili merah
Dua biji bawang merah,
Sebiji bawang putih,
1" halia,
Garam, ajinomoto
Minyak untuk menggoreng

Bahan :
1) Kulat sisir direndam 2 jam dan dibersihkan
2) Tumbuk lumat bawang dan halia
3) Pukul telur, masukkan cili yang dipotong, garam, ajinomoto.
4) Ramaskan telur dengan kulat hingga sekata
5) Kepalkan kulat macam bergedil dan goreng dalam minyak yang banyak.

*Sedap makan dengan nasi...