Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak kepada seluruh Umat Islam di Malaysia...
Alhamdulillah...kita masih di sini untuk menjalani ibadah puasa..kedatangan bulan yang penuh rahmat ini seharusnya dimanfaatkans sebaik mungkin dengan memperbanyakkan amalan-amalan seperti bersedekah, berzikir, selawat dan sembahyang sunat Tarawih,...seperti sebelumnya niatku memang untuk mengerjakan sembahyang terawih tapi tidak tertunai..dan tahun ini, alhamdullillah...tuntutan kerja di pejabat tidak begitu ketat dan memberi peluang kepada kami anak beranak solat terawih di surau Jalan Tekukur...depan rumah je tu...alhamdulillah...ramai jemaah bersolat di situ...
Tapi..yang tak best nya dibulan baik ini kita dikejutkan dengan kes-kes yang tak seberapa enak didengar...apatah lagi kita wanita....
Kes buang bayi semakin menjadi2 walaupun kerajaan mengklasifikasikan kesalahan itu di bawah kes bunuh! Semalam, kejadian itu sekali lagi mengejutkan masyarakat di Terengganu apabila seorang bayi lelaki yang comel sangat dibuang ibunya dengan tidak berbalut walaupun seurat benang. Subhanallah...tergamak sungguh ibu bayi berkenaan. Tapi nasib baik bayi sihat seberat 3.03 kg itu selamat dan di hantar ke Hospital Nur Zahirah.
I'm A Reporter, wife..and mum to my daughters...nothing special about me...trying so hard to be someone like I used to be know... but falling in love with internet, cooking and travelling...hope that I will love more more times to build up my world here and share with others
Wednesday, August 18, 2010
Ayam Goreng Kicap
1 kg ayam
1 labu bawang besar
2 batang cili hidup
2 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
2'' halia - tumbuk
1 sd besar serbuk kurma/sup
Kicap
Cara:
1) Ayam dibersihkan dan potong lapan.
2) Kemudian lumurkan dengan halia. Perap ler sejam or dua jam kasi rasa lebih
3) Gorengkan ayam dan ketepikan
4) Tumis bahan bawang merah dan putih dan masukkan serbuk kurma yang dicampur sedikit air. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
5) Masukkan garam, gula dan kicap pekat manis cap kipas udang, cili dan bawang besar.
6) Angkat dan hidangkan dengan nasik
1 labu bawang besar
2 batang cili hidup
2 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
2'' halia - tumbuk
1 sd besar serbuk kurma/sup
Kicap
Cara:
1) Ayam dibersihkan dan potong lapan.
2) Kemudian lumurkan dengan halia. Perap ler sejam or dua jam kasi rasa lebih
3) Gorengkan ayam dan ketepikan
4) Tumis bahan bawang merah dan putih dan masukkan serbuk kurma yang dicampur sedikit air. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
5) Masukkan garam, gula dan kicap pekat manis cap kipas udang, cili dan bawang besar.
6) Angkat dan hidangkan dengan nasik
Aktiviti Hari Ini
Erm..hari ni nampaknya aku tak keluar ke mana2...just stay kat opis and angkat telefon call mana-mana pegawai untuk bahan berita...alamakkk..boringnyer...orang lain dah kuar dengan assignment masing2.....so, aku plak terpikir ape menda nak masak petang ni yer? nak masak ker? he..he...
Subscribe to:
Posts (Atom)
SOTONG GORENG PEDAS
Puding Pelangi
Meehon Goreng Sempoi
Kayu Keramat
Resepi Begedil Kulat Sisir Keluarga Geeda
Dua genggam kulat sisir
2 biji telur
Sebiji cili merah
Dua biji bawang merah,
Sebiji bawang putih,
1" halia,
Garam, ajinomoto
Minyak untuk menggoreng
Bahan :
1) Kulat sisir direndam 2 jam dan dibersihkan
2) Tumbuk lumat bawang dan halia
3) Pukul telur, masukkan cili yang dipotong, garam, ajinomoto.
4) Ramaskan telur dengan kulat hingga sekata
5) Kepalkan kulat macam bergedil dan goreng dalam minyak yang banyak.
*Sedap makan dengan nasi...
2 biji telur
Sebiji cili merah
Dua biji bawang merah,
Sebiji bawang putih,
1" halia,
Garam, ajinomoto
Minyak untuk menggoreng
Bahan :
1) Kulat sisir direndam 2 jam dan dibersihkan
2) Tumbuk lumat bawang dan halia
3) Pukul telur, masukkan cili yang dipotong, garam, ajinomoto.
4) Ramaskan telur dengan kulat hingga sekata
5) Kepalkan kulat macam bergedil dan goreng dalam minyak yang banyak.
*Sedap makan dengan nasi...