Tuesday, November 2, 2010

Ikan Siakap Masak 3 Rasa

Biasanya pada hari minggu saya suka memasak resepi-resepi baru untuk dicuba seisi keluarga. Kali ini, buat kali pertamanya saya cuba memasak ikan siakap masak tiga rasa ....yang selalu menjadi pilihan kalau pegi restoran sekiranya saya bekerja pada shift malam...rupanya bukan sukar sangat nak menyediakan ikan siakap masak tiga rasa ni..cuma suami dan anak-anak tak suka ikan yang lembik...hari tu saya dah masak betul2 garing tapi ntah di mana silapnya...kuah yang dicurah atas ikan tu banyak....menjadikan teksturnya lembik sedikit..tapi walauapapun, resepi ikan siakap masak tiga rasa ini memang menjadi!

Haaa.....ni dia rupanya masak tiga rasa...tengok tu...kuah dia agak banyak sebab tu isi ikan tu jadik lembek sedikit...pengajarannya, kuah tak perlu banyak just untuk dicurahkan ke atas ikan tu ajer...dan sejukkan dulu sos dia sebelum dituang atas ikan bagi mengelak ikan menjadi lembik...selamat mencuba!

Kek BuahBakar

Melihatkan masih banyak tepung, butter dan bahan2 membuat biskut dan kek sempena hari raya hari tu dalam almari, timbul pulak gerak hati untuk membuat kek...duk tengah pikir2 tu terlintas di hati nak cuba buat kek buah bakar pulak! Hari tu saya dah try buat kek buah kukus (resepi diana) yang agak menjadi (sebab dapat pujian daripada kawan-kawan yang sukakan kek)...so, untuk musim kali ni plak, saya test power buat kek buah pulak. Tapi kali ni resepi diambil dari ruangan MyResepi. So, kepada bloggers yang sukakan kek buah, boleh cuba buat untuk keluarga anda!

                                                    Ha, inilah tekstur kek buah sebelum dibakar



                                                    Gambar kek buah selepas baru keluar oven
                 
                     Ini dia rupa kek yang sudah dipotong dan nak dibawak ke opis untuk jamu kengkawan

Portal Online

Salam,
lama jugak dah tak buka blog saya ni, maklumlah..tak sempat nak mengadap blog sebab dua minggu lalu anak-anak menghadapi peperiksaan akhir penggal...so, bagi memastikan mereka sentiasa mengulangkaji pelajaran, saya terpaksa menemankan diaorang study...kalau tak...susah jugak nak suruh diaoarng mengulangkaji pelajaran walaupun melalui portal online! canggihkan budak2 sekarang...masa kita kecik2 dulu takder pun pembelajaran online ni...paling2 tidak pun buku latihan jer...sebenarnya pembelajaran melalui portal online ni bagus jugak sebab kita dapat jawapannya pada masa itu jugak..ibu bapak sekarang sudah tak ada banyak masa untuk memantau anak-anak belajar atau mengulangkaji...justeru, dengan pembelajaran kaedah ini, kita dapat pantau selepas balik kerja...macam saya, selepas waktu persekolahan saya akan pastikan anak-anak sekurang-kurangnya menyiapkan dua atau tiga latihan mengikut subjek tertentu...selepas siap semuanya, mereka boleh menonton tv atau keluar bermain...dan selepas kita balik kerja nanti, kita boleh pantau hasil kerja mereka dengan melihat kembali portal tersebut! kalau suruh diaorang buat latihan melalui buku latihan, jawabnya tak siaplah! tapi melalui portal itu, mereka akan seronok kerana setiap jawapan betul yang ditandakan akan berbunyi PANDAI! BETUL! ...bunyi-bunyian itu akan membuatkan mereka akan terus menghabiskan latihan dalam masa yang singkat! Dari segi kos, tak perlulah kita berkira sangat dengan semua itu...apa yang penting, pendidikan anak-anak diberi keutamaan...dan sentiasa bersama dengan buku!

SOTONG GORENG PEDAS

SOTONG GORENG PEDAS
(heh..heh...nanti i bagi resepi yer)

Puding Pelangi

Puding Pelangi
(Sorry! tak sempat nak bagi resepi kat sini..nanti geeda post lain kali yer)

Meehon Goreng Sempoi

Meehon Goreng Sempoi
Bahan2: 1 paket beehon, dua ketul dada ayam, 300 g udang hidup, tauhu yang digoreng, cili kering, sos tomato, sos cili, bawang merah dan putih yang dikisar, kubis dan sawi, garam, ajinomoto, daun saderi dan daun bawang, bawang goreng. Cara2 : tumis bahan2 tumbuk, masukan ayam dan udang. then, masukkan tomato sos dan cili sos...kemudian beehon, kobes dan sawi...kacau....hiaskan dengan tauhu yang dipotong kecil, bawang goreng dan dedaun tadi..siap!

Kayu Keramat

Kayu Keramat
kat terengganu ni orang panggil kayu keramat..tapi ini versi geeda kayu keramat yang tak manis tapi lemak..sesuai untuk dicicah dengan air kopi atau kari ayam..kayu keramat terengganu ada maniss sket...

Resepi Begedil Kulat Sisir Keluarga Geeda

Dua genggam kulat sisir
2 biji telur
Sebiji cili merah
Dua biji bawang merah,
Sebiji bawang putih,
1" halia,
Garam, ajinomoto
Minyak untuk menggoreng

Bahan :
1) Kulat sisir direndam 2 jam dan dibersihkan
2) Tumbuk lumat bawang dan halia
3) Pukul telur, masukkan cili yang dipotong, garam, ajinomoto.
4) Ramaskan telur dengan kulat hingga sekata
5) Kepalkan kulat macam bergedil dan goreng dalam minyak yang banyak.

*Sedap makan dengan nasi...