Monday, July 18, 2011

Rumah....

Salam semua...
nampaknya kita dah dekat dengan bulan penuh keberkatan dan rahmat, bulan Ramadhan...tiap tahun silih berganti ramadhan pasti menjelma..dan...sudahkah kita semua bersedia menghadapinya...adakah kita dah sempurnakan amalan2 puasa yang sebelum ni tertinggal? ha..biasanya time2 cenggini la kita dapat tenguk orang perempuan biasanya akan berpuasa ganti...

Orang perempuan pastinya paling teruja apatah lagi hari raya bakal menjelma setelah sebulan umat Islam berpuasa...apa tidaknya dalam tempoh inilah kita orang perempuan sibuk nak mengemas rumah, menghias rumah dan sebagainya...

Opsss...nampaknya masa mencemburui cik geeda untuk bersembang buat kesekian kalinya...tugas dah memanggil tu...ok assalamualaikum..semoga berjumpa di lain siaran..bye-bye...

SOTONG GORENG PEDAS

SOTONG GORENG PEDAS
(heh..heh...nanti i bagi resepi yer)

Puding Pelangi

Puding Pelangi
(Sorry! tak sempat nak bagi resepi kat sini..nanti geeda post lain kali yer)

Meehon Goreng Sempoi

Meehon Goreng Sempoi
Bahan2: 1 paket beehon, dua ketul dada ayam, 300 g udang hidup, tauhu yang digoreng, cili kering, sos tomato, sos cili, bawang merah dan putih yang dikisar, kubis dan sawi, garam, ajinomoto, daun saderi dan daun bawang, bawang goreng. Cara2 : tumis bahan2 tumbuk, masukan ayam dan udang. then, masukkan tomato sos dan cili sos...kemudian beehon, kobes dan sawi...kacau....hiaskan dengan tauhu yang dipotong kecil, bawang goreng dan dedaun tadi..siap!

Kayu Keramat

Kayu Keramat
kat terengganu ni orang panggil kayu keramat..tapi ini versi geeda kayu keramat yang tak manis tapi lemak..sesuai untuk dicicah dengan air kopi atau kari ayam..kayu keramat terengganu ada maniss sket...

Resepi Begedil Kulat Sisir Keluarga Geeda

Dua genggam kulat sisir
2 biji telur
Sebiji cili merah
Dua biji bawang merah,
Sebiji bawang putih,
1" halia,
Garam, ajinomoto
Minyak untuk menggoreng

Bahan :
1) Kulat sisir direndam 2 jam dan dibersihkan
2) Tumbuk lumat bawang dan halia
3) Pukul telur, masukkan cili yang dipotong, garam, ajinomoto.
4) Ramaskan telur dengan kulat hingga sekata
5) Kepalkan kulat macam bergedil dan goreng dalam minyak yang banyak.

*Sedap makan dengan nasi...