Saturday, September 3, 2011

Selamat Pulang Bekerja Wahai Perantau....

Salam syawal saya ucapkan kepada blogger-blogger beragama Islam...

Masih bercuti atau dah mula bekerja? hurmmm..biasalah...bila dah seronok beraya di kampung halaman masing-masing, time start bekerja ...rasa semacam jer..kat tempat kerja pun dah rasa macam dilanggar garuda....masih ramai lagi member2 seopis masih belum habis beraya...yelah..time kita cuti diorang bersengkang mata, berhempas pulas bekerja dikonti mahupun di luar ...itu semua bagi memenuhi tuntutan kerja masing-masing di samping menjadi badan penyiaran unggul negara..

  

Apapun, dalam seronok beraya adakah anda semua menjaga dengan baik kewangan anda? haa...inilah satu penyakit yang tak dapat dibendung...walau dah dapat bonus, duit masih tak cukup...tak reti nak berjimat...namun saya percaya kita semua terutama yang dah beranak pinak tu bijak membelanjakan kewangan masing-masing...yang penting jangan ikut rasa...binasa..sebaliknya ikut iman...ketika berbelanja tu kena beringat ....gaji lambat lagi beb!

SOTONG GORENG PEDAS

SOTONG GORENG PEDAS
(heh..heh...nanti i bagi resepi yer)

Puding Pelangi

Puding Pelangi
(Sorry! tak sempat nak bagi resepi kat sini..nanti geeda post lain kali yer)

Meehon Goreng Sempoi

Meehon Goreng Sempoi
Bahan2: 1 paket beehon, dua ketul dada ayam, 300 g udang hidup, tauhu yang digoreng, cili kering, sos tomato, sos cili, bawang merah dan putih yang dikisar, kubis dan sawi, garam, ajinomoto, daun saderi dan daun bawang, bawang goreng. Cara2 : tumis bahan2 tumbuk, masukan ayam dan udang. then, masukkan tomato sos dan cili sos...kemudian beehon, kobes dan sawi...kacau....hiaskan dengan tauhu yang dipotong kecil, bawang goreng dan dedaun tadi..siap!

Kayu Keramat

Kayu Keramat
kat terengganu ni orang panggil kayu keramat..tapi ini versi geeda kayu keramat yang tak manis tapi lemak..sesuai untuk dicicah dengan air kopi atau kari ayam..kayu keramat terengganu ada maniss sket...

Resepi Begedil Kulat Sisir Keluarga Geeda

Dua genggam kulat sisir
2 biji telur
Sebiji cili merah
Dua biji bawang merah,
Sebiji bawang putih,
1" halia,
Garam, ajinomoto
Minyak untuk menggoreng

Bahan :
1) Kulat sisir direndam 2 jam dan dibersihkan
2) Tumbuk lumat bawang dan halia
3) Pukul telur, masukkan cili yang dipotong, garam, ajinomoto.
4) Ramaskan telur dengan kulat hingga sekata
5) Kepalkan kulat macam bergedil dan goreng dalam minyak yang banyak.

*Sedap makan dengan nasi...