Sunday, August 14, 2011

Salam Ramadhan

Salam semua blogger...

Setiap tahun ramadhan dan syawal pasti menjelma..tetapi apa yang pasti, adakah puasa yang kita tinggalkan tahun lepas dah diganti...apapun. sempena kedatangan ramadhan kali ni geeda harap ia memberi makna dan barakah kepada kita semua...yang penting, tingkatkan amalan, kurangkan kontroversi dan gossip panas....kurangkan pembaziran terutama sewaktu
berbuka...hurrmmm...tahun ni seperti biasa geeda akan menyediakan 3@4 jenis biskut raya untuk dihidang kepada tetamu..yang beli pon adeee....so far, geeda baru beli dua jenis biskut iaitu tart nenas dan almond coklat...sebab malas nak buat..sehingga kini, geeda dah siapkan dua balang biskut iaitu biskut paling senang, biskut sarang semut dan biskut siput...dan akan datang insyaallah Rabu ni sempena cuti, geeda ingat nak buat cornflakes madu dan biskut sampan...pe pe hal pun, nanti kita jumpa lagi...salam ramadhan

No comments:

Post a Comment

SOTONG GORENG PEDAS

SOTONG GORENG PEDAS
(heh..heh...nanti i bagi resepi yer)

Puding Pelangi

Puding Pelangi
(Sorry! tak sempat nak bagi resepi kat sini..nanti geeda post lain kali yer)

Meehon Goreng Sempoi

Meehon Goreng Sempoi
Bahan2: 1 paket beehon, dua ketul dada ayam, 300 g udang hidup, tauhu yang digoreng, cili kering, sos tomato, sos cili, bawang merah dan putih yang dikisar, kubis dan sawi, garam, ajinomoto, daun saderi dan daun bawang, bawang goreng. Cara2 : tumis bahan2 tumbuk, masukan ayam dan udang. then, masukkan tomato sos dan cili sos...kemudian beehon, kobes dan sawi...kacau....hiaskan dengan tauhu yang dipotong kecil, bawang goreng dan dedaun tadi..siap!

Kayu Keramat

Kayu Keramat
kat terengganu ni orang panggil kayu keramat..tapi ini versi geeda kayu keramat yang tak manis tapi lemak..sesuai untuk dicicah dengan air kopi atau kari ayam..kayu keramat terengganu ada maniss sket...

Resepi Begedil Kulat Sisir Keluarga Geeda

Dua genggam kulat sisir
2 biji telur
Sebiji cili merah
Dua biji bawang merah,
Sebiji bawang putih,
1" halia,
Garam, ajinomoto
Minyak untuk menggoreng

Bahan :
1) Kulat sisir direndam 2 jam dan dibersihkan
2) Tumbuk lumat bawang dan halia
3) Pukul telur, masukkan cili yang dipotong, garam, ajinomoto.
4) Ramaskan telur dengan kulat hingga sekata
5) Kepalkan kulat macam bergedil dan goreng dalam minyak yang banyak.

*Sedap makan dengan nasi...