Wednesday, October 13, 2010

Sakit Gigi

Selamat pagi semua...
Dalam dok sakit gigi ni aku sempat lagi menulis kat blog kesayanganku ini...dan hari ini aku mencari info mengenai sakit gigi dan ubatnya..carik punya carik tu terjumpalah rawatan salur akar gigi yang boleh menyelamatkan gigi kita daripada dicabut! wow..sebelum ni penah dengar rawatan macam ni cuma tak tahu di mana kat terengganu ni yang menyediakan khidmat rawatan akar gigi (endodontik)...hari tu masa gi jumpa dentist kononnya nak cabut sebab tak tertahan menanggung azab sengsara masa nak tido especially, tapi bila jumpa doktor tu, tetiba jer rasa takut yang amat sangat..pastu siap cakap kat dia yang kita pegi ni bukan nak cabut cuma nak dapatkan khidmat nasihat dari doktor sebab kalau gigi sakit, tak bleh cabut masa tu kan! so, gunalah tektik tu utk elakkan gigi gerahamku dicabut..then dengan gumbiranya dikhabarkan bahawa gigi gerahamku dapat diselamatkan dengan rawatan akar gigi..tak payah cabut..cuma kat klinik tu tak der sediakan services macam tu...tak pasti plak kat klinik kerajaan boleh dapat rawatan macam tu ke tak...mahal oooo rawatan tu.. lam RM300 lebih...better pergi klinik kerajaan la...



Senyuman yang menawan

 

No comments:

Post a Comment

SOTONG GORENG PEDAS

SOTONG GORENG PEDAS
(heh..heh...nanti i bagi resepi yer)

Puding Pelangi

Puding Pelangi
(Sorry! tak sempat nak bagi resepi kat sini..nanti geeda post lain kali yer)

Meehon Goreng Sempoi

Meehon Goreng Sempoi
Bahan2: 1 paket beehon, dua ketul dada ayam, 300 g udang hidup, tauhu yang digoreng, cili kering, sos tomato, sos cili, bawang merah dan putih yang dikisar, kubis dan sawi, garam, ajinomoto, daun saderi dan daun bawang, bawang goreng. Cara2 : tumis bahan2 tumbuk, masukan ayam dan udang. then, masukkan tomato sos dan cili sos...kemudian beehon, kobes dan sawi...kacau....hiaskan dengan tauhu yang dipotong kecil, bawang goreng dan dedaun tadi..siap!

Kayu Keramat

Kayu Keramat
kat terengganu ni orang panggil kayu keramat..tapi ini versi geeda kayu keramat yang tak manis tapi lemak..sesuai untuk dicicah dengan air kopi atau kari ayam..kayu keramat terengganu ada maniss sket...

Resepi Begedil Kulat Sisir Keluarga Geeda

Dua genggam kulat sisir
2 biji telur
Sebiji cili merah
Dua biji bawang merah,
Sebiji bawang putih,
1" halia,
Garam, ajinomoto
Minyak untuk menggoreng

Bahan :
1) Kulat sisir direndam 2 jam dan dibersihkan
2) Tumbuk lumat bawang dan halia
3) Pukul telur, masukkan cili yang dipotong, garam, ajinomoto.
4) Ramaskan telur dengan kulat hingga sekata
5) Kepalkan kulat macam bergedil dan goreng dalam minyak yang banyak.

*Sedap makan dengan nasi...