Sunday, September 11, 2011

APa PeKdAhnYeR?

Salam,
blogger yang mengikuti blog saya ...ha...tajuk saya kali ni agak panas sket...yelah nak diceritakan sikit ni pasal perangai orang-orang sekeliling kita yang tak semenggahnyer ni...korang pernah ada sahabat yang tikam belakang tak? macamana rasanya kalo kita ditikam dari belakang...maksud saya depan cakap baik tapi belakang belot pada kita...sampai benda2 tak elok tanpa pengetahuan kita untuk kepentingan dirinya sendiri...mesti korang bengang kan? so, kalau korang dalam situasi tu apa korang akan lakukan? diam jer or pekakkan telinga or pegi jumper orang tu pastu sound dia biar merah padam muka dia...

Hurmmm...pelik kan dengan orang macam ni...apa pekdahnya dia buat macam tu kat orang lain yer...saya pun tak faham ada jugak orang macam ni wujud kat dunia yang serba moden macam skang kan! Cucuk sana cucuk sini..kalau nak cucuk muka sendiri tu kita tak kisah..ini cucuk orang supaya orang lain yang kena...

Tapi apapun, berbalik kepada kita sendiri la kan....tak larat nak fikir perangai orang yang boleh disifatkan tak senang duduk apabila lihat kejayaan orang lain...senang buat derkkk jer kat orang macam tu...yang penting jangan sakitkan hati orang dan ikhlas dengan orang lain...ye tak...


No comments:

Post a Comment

SOTONG GORENG PEDAS

SOTONG GORENG PEDAS
(heh..heh...nanti i bagi resepi yer)

Puding Pelangi

Puding Pelangi
(Sorry! tak sempat nak bagi resepi kat sini..nanti geeda post lain kali yer)

Meehon Goreng Sempoi

Meehon Goreng Sempoi
Bahan2: 1 paket beehon, dua ketul dada ayam, 300 g udang hidup, tauhu yang digoreng, cili kering, sos tomato, sos cili, bawang merah dan putih yang dikisar, kubis dan sawi, garam, ajinomoto, daun saderi dan daun bawang, bawang goreng. Cara2 : tumis bahan2 tumbuk, masukan ayam dan udang. then, masukkan tomato sos dan cili sos...kemudian beehon, kobes dan sawi...kacau....hiaskan dengan tauhu yang dipotong kecil, bawang goreng dan dedaun tadi..siap!

Kayu Keramat

Kayu Keramat
kat terengganu ni orang panggil kayu keramat..tapi ini versi geeda kayu keramat yang tak manis tapi lemak..sesuai untuk dicicah dengan air kopi atau kari ayam..kayu keramat terengganu ada maniss sket...

Resepi Begedil Kulat Sisir Keluarga Geeda

Dua genggam kulat sisir
2 biji telur
Sebiji cili merah
Dua biji bawang merah,
Sebiji bawang putih,
1" halia,
Garam, ajinomoto
Minyak untuk menggoreng

Bahan :
1) Kulat sisir direndam 2 jam dan dibersihkan
2) Tumbuk lumat bawang dan halia
3) Pukul telur, masukkan cili yang dipotong, garam, ajinomoto.
4) Ramaskan telur dengan kulat hingga sekata
5) Kepalkan kulat macam bergedil dan goreng dalam minyak yang banyak.

*Sedap makan dengan nasi...