1 kg ayam
1 labu bawang besar
2 batang cili hidup
2 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
2'' halia - tumbuk
1 sd besar serbuk kurma/sup
Kicap
Cara:
1) Ayam dibersihkan dan potong lapan.
2) Kemudian lumurkan dengan halia. Perap ler sejam or dua jam kasi rasa lebih
3) Gorengkan ayam dan ketepikan
4) Tumis bahan bawang merah dan putih dan masukkan serbuk kurma yang dicampur sedikit air. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
5) Masukkan garam, gula dan kicap pekat manis cap kipas udang, cili dan bawang besar.
6) Angkat dan hidangkan dengan nasik
I'm A Reporter, wife..and mum to my daughters...nothing special about me...trying so hard to be someone like I used to be know... but falling in love with internet, cooking and travelling...hope that I will love more more times to build up my world here and share with others
Wednesday, August 18, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
SOTONG GORENG PEDAS
Puding Pelangi
Meehon Goreng Sempoi
Kayu Keramat
Resepi Begedil Kulat Sisir Keluarga Geeda
Dua genggam kulat sisir
2 biji telur
Sebiji cili merah
Dua biji bawang merah,
Sebiji bawang putih,
1" halia,
Garam, ajinomoto
Minyak untuk menggoreng
Bahan :
1) Kulat sisir direndam 2 jam dan dibersihkan
2) Tumbuk lumat bawang dan halia
3) Pukul telur, masukkan cili yang dipotong, garam, ajinomoto.
4) Ramaskan telur dengan kulat hingga sekata
5) Kepalkan kulat macam bergedil dan goreng dalam minyak yang banyak.
*Sedap makan dengan nasi...
2 biji telur
Sebiji cili merah
Dua biji bawang merah,
Sebiji bawang putih,
1" halia,
Garam, ajinomoto
Minyak untuk menggoreng
Bahan :
1) Kulat sisir direndam 2 jam dan dibersihkan
2) Tumbuk lumat bawang dan halia
3) Pukul telur, masukkan cili yang dipotong, garam, ajinomoto.
4) Ramaskan telur dengan kulat hingga sekata
5) Kepalkan kulat macam bergedil dan goreng dalam minyak yang banyak.
*Sedap makan dengan nasi...
No comments:
Post a Comment